Friday, August 5, 2011

Contest: Zaman kanak-kanak

Assalamualaikum

readers and followers...kaifa halukum?

yeah...it's story-telling time! rase macam nak jadi kanak2 balik. best! enjoy je kan. tak payah pening2 nak pikir pasal belajar. pasal exam. pasal tanggungjawab. pasal jodoh. tau nak main je. haha.

 budak kampung comot comey

aku sempat membesar dalam suasana kampung kat Terengganu. time tu ayah aku sambung belajar kat UKM. sumpah best tinggal kat kampung. bebas nak gi main mana2. tapi aku paling suke main kat semak2  tepi rumah je. selalunye kat semak2 tu aku tangkap pepatung. pastu kurung serangga tu bawah tempurung. nak bela la kononnye. ayam pun aku pernah try bela. aku kebas ayam sape entah pastu aku kurung dalam sangkar. siap bagi nama agi tau. syana.....ape entah aku pun dah lupe. aku bantai je gabung nama aku dan sepupu2 aku. haha.

aku budak tadika yang cumil

kat tadika aku, ade la dua orang makhluk tu. suke sangat kacau aku. tengah duduk2 tu dorang main cubit2 aku. sakit la woi. aku ni comel sangat ke sampai korang nak cubit2 aku? time makan lak,dorang makan bersepah2. pastu pegi sapu2 makanan tu kat aku. konon mulut aku la yang bocor. konon aku la yang makan bersepah2. siyes sampai sekarang aku still ingat agi muke dorang. kalau aku jumpe korang kat kampung siap ar. aku balas dendam! haha.

budak kuat merajuk

ni tabiat buruk aku time kanak2. aku memang kuat merajuk. sensitif giler. maybe sebab tak sempat nak manje lame2. umur aku baru nak masuk 3tahun tapi aku dah ade 2 orang adik. adik aku yang ke-2 dan ke-3 lahir tahun same. kire kembar tahun la kot. time aku darjah berape entah aku gaduh ngan adik2 aku. 2 lawan 1. last2 aku yang kene denda duduk kat luar rumah. tau tak ape yang aku buat? adik2 jangan tiru kat rumah tau. aku bercadang nak lari dari rumah. sewel tak aku? ni la pengaruh tv. sikit2 nak lari. hehe. aku dah turun bukit time tu. nekad la kononnya. last2 aku balik gak. kenape? adik aku yang ke-2 panggil aku suruh balik rumah. aku balik je la. haha.

tempat privacy..err?

ni satu agi. dahla kuat merajuk. time merajuk lak suke cari tempat untuk nyorok2. cari ketenangan la konon. almari baju selalu jadi pilihan aku. memang muat untuk budak2 sekecik aku. haha. lepas wat hal, kalau aku nak larikan dari kena marah, aku lari gi kat tandas. wat2 la sakit perut. main flush banyak2 kali. selalunye kantoi gak. takkan terlepas punye dari kene marah. mak aku dah faham trick aku.


cintan-cintun

darjah 2 aku dah terjebak dengan surat2 cinta ni. gatai. haha. bajet hot. hingus pun tak reti agi nak lap time tu. ade budak berhingus tu bagi aku surat cinta. kecik2 dah pandai. aishhh. budak tu comel la gak. so aku balas la surat dia. haha. ayat budak2. ape lahh sangat kan. tak macam zaman sekarang. malam tu terus kantoi dengan mak aku. mak aku jumpe dalam poket baju sekolah aku. gulp. aku pun sengal gak. mane la aku tau mak aku marah main surat2 cinta ni. lepas soal siasat, aku kene denda duduk kat luar rumah!! dahla gelap. bunyi macam2. belakang rumah aku hutan. so melalak2 lah aku malam tu mintak simpati nak masuk rumah.


kitorang adik beradik memang jarang kene pukul. selalunya sape yang buat salah kene duduk kat luar rumah malam2. aku lebih sanggup kene rotan. siyes. sebab aku takut gelap.  haha. sampai sekarang aku serik tipu  nak main cinta2 ni. kalau setakat suke takpelah kot. naluri remaja. pandai2 la handle jangan bagi terjebak dalam couple-mouple ni. hehe. yeke ni? eheh. entahla. lalalala~ baik aku larik dulu


bak kate kak ieza..kalau citer lagi sampai esok pun tak habis

nak tag budak2 comot ni

fya


jatuh gaung kena tolak
rezeki topup jangan ditolak


ma'as salaamah wa ilal liqa'

Syerah Meteora

19 comments

August 6, 2011 at 12:27 AM

hei metapora. ai da join lame daa. haha.

August 6, 2011 at 12:36 AM

okeh fine :geram

mane la ai tau :nono

meteora bukan metapora :zas

XD

August 6, 2011 at 1:42 PM

apsal tag aku...
grrrr..
haha
nti aku wat la..
hehe

August 6, 2011 at 5:46 PM

wah... byknyer kenangan dia...
semua cute2 plak tu... hahaha

August 7, 2011 at 1:24 AM

Assalamualaikum..
byknya kenangan..entry dah mcm red je..erk..hehehe.. ct x suka gelap gak..ada geng ni...nice entry.. =)

August 9, 2011 at 12:14 AM

sha:

sebab aku tau ko budak comot time kecik2 dulu..ngaku je la!

haha XD

August 9, 2011 at 12:15 AM

uding:

tu yang still ingat la smpai skang..ade agi tapi malas nak taip pnjang2..hehe

er..cute ke?mekasehh =D

August 9, 2011 at 12:16 AM

kak ct:

waalaikumussalam..


err..entry macam red? hehe :mana red

kak ct takut gelap gak?yess kite geng!

XD

August 9, 2011 at 11:07 PM

yang pasal tuu mulut rabek tu
mmg lahhh..dah nasi jatuh2..
dy tolak kat kita lakk kn..
padahal aku ni yg tolak
nasi tu...
haahahaha...
wehh lama tak tgk kau..
grrr rindu..
haha..
header tuu..pehhh cantik kot

August 10, 2011 at 12:39 AM

Betul gak tu.. Kalau nak cerita masa zaman kecik2 tu memang sampai bebila tak habis.. Itu kalau umur masih muda.. Kalau umur dah banyak mcm akak ni, lagi la lama nak amek masa untuk bercerita... Baik buat novel je... hehehe...

ehh, nak tanya jap.. apa maksud ayat ni ehh..

ma'as salaamah wa ilal liqa'

Maaf la tanya sbb akak bukan dari sekolah arab/agama... huhuhu...

August 11, 2011 at 5:54 PM

cik azz: ayat tu mksud cam sehingga kita berjumpa lagi..:D..TEHEE~

*apesal ak yg jwb ni..ekeke..

saye setuju ngan tempat privasi..haha..kalo bulan suka sembunyi bawah meja besar ngan lam almari..ngan bawah katil..see..bnyak kan tempat merajok..hahaha

August 13, 2011 at 4:22 PM

ai budak comot? :ragu
hehe,nice story zmn kecik2 hang :bagus

August 14, 2011 at 12:47 AM

Hamboi tu dia.. Ada cintan cintun, sama cam kita laaa :hoho masa kecik2 la paling best, main tak kisah dgn siapa, asalkan main je.. Kawan je smua kan, skrg ni nak kawan kena pandai pilih, right? :P

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?5ad308277b3bbfccb02f1f78cb9bc453

August 14, 2011 at 12:42 PM

wawawahahaha...
best story...
-dibah-

August 14, 2011 at 4:19 PM

suka main semak?
kalo dah besar pon main semak, memang nak kene tangkap basah la jawab nye.. :hihi

August 14, 2011 at 4:45 PM

haha.. kebanyakan mende yg syerah penah buat tu, ss pon buat jugak.. budak2 kepala lebih kurang je :p

August 15, 2011 at 12:26 AM

hahahaha. best r. lawak plak tuh. yg xleh blah part lari dr rumah tuh. hahahaha.

August 15, 2011 at 6:20 AM

budak2 mmg seronotttttt
main main main je kje. pastu balik kene rotan. hahaha. *motip??
hikhik cute je jatuh gaung kne tolak, rezeki topup jgn ditolak.
=)
gud luckkk~~

August 25, 2011 at 7:06 PM

maal salamah <-- camni jawab die ye tak?

menarik.. zaman budak2 memang r best.. dah besar dah tak fun.. tapi mesti comel kan tu sebab ramai nak cubit pipi tu.. tapi part lari tu kelakar r.. adik panggil terus balik.. tak mencabar langsung.. =P

Post a Comment